Целомъдрие

Отживелица ли е целомъдрието? Струва ли си да се мисли за нещо, което някои смятат за религиозен мит?
Доскоро погрешно възприемах тази дума като синоним на девственост или сексуално въздържание. Тогава  голям процент от жените по света би трябвало да са целомъдрени, въпреки времената в които живеем. Наскоро в разговор с една наистина целомъдрена жена осъзнах дълбочината на това понятие.  Оказа се съвсем простичко, точно както е назовано: Цело-мъдрие – Цялата мъдрост.
Жената трябва да съумее да бъде мъдра в любовта.  Това не означава да не бъде с мъж, точно обратното. Жената е създадена за да бъде с мъж, само тогава тя е пълноценна жена.  Това не означава, че трябва да бъде с какъв да е мъж/е.  Преди е било лесно, почти не е имало не омъжена жена. Традициите са били такива. Щом е навършела определена възраст, опитните в тези дела са й намирали подходящ съпруг.
С еманципацията, вече жената си извоюва правото сама да решава за кого да се омъжи.  Този факт би трябвало да направи щастливи всички свободни жени по света. Така ли е обаче?
Защо има толкова много книги по темата? Защо брачните консултанти са добре платени? Защо има толкова адвокати по разводите? А за самотата няма уред с който да бъде измерена. Съвременната жена е нещастна в любовта въпреки свободата си.  Защо се получава така?
Това се дължи на съвкупност от емоционални и физически фактори в самата жена, заобикалящия я социум, и обратния ефект от еманципацията върху мъжете.
Жената се чувства като преследван дивеч в една джунгла. Объркана, лъгана, раздвоявана от вътрешните си копнежи и налаганите й от вън, тя не може да вземе точно решение, не може да прецени и избере най-добрия партньор  за себе си. И най- накрая след редица разочарования в съзнанието й се формира едно обобщение: Мъже…

Целомъдрената жена, или за по-кратко мъдрата трябва да знае, че може да се справи във всякакви условия. Тя е създадена крехка, но и силна.  Уязвима, но и с женски умения, които могат да и помогнат да намери удовлетворение в любовта.

Ето малко насоки за целомъдрие:

Първо жената трябва да осъзнае, какво наистина иска в любовта. Това не е лесна работа, често желанията са твърде противоречиви и такъв Мистър Идеален няма. А това разбива вярата, че може да се намери добър мъж.
Как става само анализирането? Съвсем просто: На лист се записват всички неща които се желаят.
Следва разпределянето на тези неща по няколко критерия:

-С какво може и с какво не да се направи компромис
-Какво е блян, фантазия и какво истинска потребност
-Какво е реалистично в съответствие с индивидуалните дадености на жената и кое не е.

По въпроса с компромисите трябва да се има в предвид, че в различните етапи на общуване в една сериозна връзка, изискванията се променят, някои отслабват други се засилват. Разбира се това е трудно предвидимо, но на помощ тук идват филмите и книгите, както и истинските истории на познатите. Тук те са полезни с това, че може да се види отстрани за кратко време, реални проблеми от взаимоотношенията и поставяйки се на тяхно място да се прецени какво би било важно в такъв момент. Общо взето проблемите във взаимоотношенията мъже-жени са универсални. Затова и има толкова вицове по тези въпроси. Така, че мъдрата жена ще се поучи от чуждите грешки и ще ги приеме за своя опитност. Ще е подготвена и ще съумее да ги преодолява минимално безпроблемно.

За блянове и потребности е трудничко. Бляновете са доста капризни неща и все блещукат пред истинските нужди. Но отново трябва да се разиграват в съзнанието хипотетични ситуации и да се „тества“ всеки един блян. Примерно „сините му очи“ дали са толкова важни? Те ли ще накарат жената да потръпва от любов.

Дали ако независимо от цвета на очите си ТОЙ я гледа с любов няма да е по-вълнуващо? Мускулите на културист ли са по-важни или това да се справя със житейските ситуации? и т. н.
Щом жената желае не мимолетно изживяване, а години наред приказка без край трябва да заложи на солидни основи, а не въздушни кули.

Не на последно място тя трябва да се огледа в огледалото и да прецени дали тя е МИС ИДЕАЛНА, и дали е мечтата на МИСТЪР ИДЕАЛЕН.
И ако види неща, които самата нея разочароват, да не се отчайва. Просто отново по метода на самоанализа трябва да прецени, кое може да подобри в себе си и кое е даденост. Трябва да знае че красивите модели по списанията и филмите се подлагат на много грим, специалисти и фото шоп за да изглеждат нереално съвършени.
Освен това мъжете не търсят порцеланови кукли, а живи същества.  Просто е нужна една трезва преценка, как недостатъците да се преодолеят или да се превърнат в предимства. Всяка жена си има своя чар и непременно мъжът който ще влезе в живота й ще бъде очарован от нейната цялостна личност.

По всяка една от точките ще говорим още и подробно, защото са много важни за голяма част от хората.

Да предположим че мъдрата жена вече се е самоанализирала и знае какво иска. Вече трябва реално да потърси партньор или пък при наличието на много ухажори, въз основа на определените потребности да избере най-добрия. Също да прецени може ли да чака по-подходяща кандидатура или е време да се спре.

Отдаде ли се на своя из-бранник, жената трябва да е убедена, че това е завинаги. За повечето жени това не е проблем.  Жената си заживява  с него и не мисли за друг.

Обаче… С това не свършва до тук. За да го задържи и той да не мисли за друга, тя трябва всеки ден и нощ да полага старание той да е щастлив.  А за да прави това, тя трябва да знае какво го прави щастлив. Да го опознава ежедневно с всички промени в живота му и да откликва  с готовност на всяка негова потребност. Често се оказва че сексът е най-големия “ препъни камък“ . За някои жени секса им идва в повече, за други недостатъчен.  А сексът е много важен за да бъде връзката стабилна. Като под секс, освен сексуалния акт се има в предвид, цялостното еротично-интимно общуване между мъжа и жената. А в това общуване възникват различия, заради мъжката и женската нагласа.  Жената трябва да е наясно с тези различия и да ги приема. Да познава своята сексуалност и да я споделя с мъжа си. Да търси начини да му подсказва, как иска да бъде обичана. Да се научи да харесва, нещата които той харесва – защото жената може.  Женската сексуалност е в главата и ако реши и обича, жената може да се пренастрои.

Това са малка част от нещата, които могат да помогнат на жената да бъде щастлива в любовта. Всяка жена сама за себе си трябва да открива кои са те. Да се стреми мъдро към удовлетворението и така в днешния странен свят в който живеем тя да бъде щастлива в любовта.

© Ноември 2010, Й. Богомилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.