Ревност

Сигурно няма човек, който не е изпитвал това чувство.  Някои са ревнували само веднъж в живота си, други просто са си ревниви.
Ревността е илюзорна представа за право над другия.   Тя се проявява и при несподелена любов и дори към човек, който е безразличен или ненавижда ревнуващия. Това изгарящо, мъчително чувство понякога излиза от контрол и освен ревнивеца и  обекта на ревност, може да нарани и много други хора, превръщайки се в разрушителна страст.
Защо съществува копнежа по обсебване , никой не може да каже със сигурност, но щом го има значи има причина.  Както със всяко нещо количеството е решаващото.
Жените много си мечтаят да бъдат обичани страстно, чак до лудост. Но ако им се случи на практика, разбират че такава любов  на практика не е мечтаната.  Щом нещо е “до лудост”, значи вече е извън контрол.  Превръща се в  тормоз, подтиснатост, липса на всякаква свобода.
Не голямата любов поражда, голямата ревност.  Параноичната ревност е плод на излязло от контрол его в съчетание с изпепеляваща страст.
А където има его има корист, където има корист, вече не е любов.

Някои използват ревността, като инструмент за разпалване на страстта.
Именно на страстта, но не и на любов. Ако един човек не ревнува любимия си, дали това означава, че вече не го обича? Не го интересува къде е, с кого, какво прави. Значи ли , че вече е безразличен? Може просто да не го показва или пък да обича толкова силно, че да се радва на радостта на любимия си…

Балансирането на любов и страст, е тънката граница, където ревността играе своята малка роля, като щипка лют пипер. Ако се прекали с нея всичко се разрушава, ако я няма остава чиста платонична любов.
Ревността е тънък конец, който придържа любовта към земното. Ако се превърне конеца във верига, балона ще се приземи, лишен от порива на вятъра, гален от облаците и ще бъде тъжно окован…

Не оставяйте ревността да погубва любовта…

Й. Богомилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.