Мъжкият и женският мозък са различни

Мозъкът на слабия и на силния пол не е на едни и същи вълни. Вече има и научни данни, които обясняват разликите.
Учени от Харвардския медицински институт доказаха, че мъжкият и женският мозък са коренно различни.
За целите на изследването учените са измерили и сравнили 45 мозъчни зони у здрави мъже и жени. Резултатите им противоречат на общоприетата теория, че разликите в мисленето на двата пола се дължат на социален натиск и възпитание или на действието на половите хормони.
Мъжете и жените имат различни методи за обработване на болка и емоции. Дори различната податливост на действието на наркотиците се дължи на строежа на мозъка.
Жените си спомнят най-малките подробности от травматизиращи ситуации, докато мъжете помнят само най-същественото.
Част от фронталния лоб, отговорен за взимането на решения и решаването на проблеми, е по-голяма при жените. По-големи са и зони за краткосрочната памет и пространственото ориентиране.
Двата пола използват различни страни на мозъка за обработването на емоциите. Мъжете използват лявото си полукълбо, а жените – дясното.
Известни са и разлики в мозъчните мрежи за притъпяване на болката. Те могат да обяснят защо при мъжете морфинът е по-ефикасен, отколкото при жените. Дори по-бързото пристрастяване на жените към кокаина може да бъде обяснено с разлики в мозъчната структура.

Според Кари Купър, професор по психология и здраве в университета в Ланкастър, разликите между мъжкия и женския мозък всъщност помагат да се справяме заедно по-добре. Ако и двата пола имат еднакви качества, няма да е възможно да живеем заедно.

Абсурдно, но факт. Различията не ни пречат, а ни допълват.И всичките теми и спорове за неразбирателство между мъжете и жените по-скоро са за да ни разтоварват от напрежението, което се натрупва при всякакво общуване. Самите ние, ако се замислим наистина не можем едни без други. Много хора живеят сами,  но вътрешно копнеят за липсващата половинка. Трябва да търсим полезното един в друг и да се допълваме.  А онова, което не може да се промени в другия пол да го приемаме с любов. Щом и учените откриха, че мъжът и жената заедно е хармоничната комбинация, време е и ние да го осъзнаем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.